Bokföring för egenföretagare

Som egenföretagare är bokföringen en aspekt som du behöver sköta själv. Till skillnad från större företag som har anställda för att se till att alla siffror stämmer är det ditt ansvar att ta hand om det på egen hand när du har ett eget företag. Om du misslyckas kan du åka på jobbiga upptaxeringar – och om Skatteverket bedömer det som att du medvetet har kammat siffrorna kan det bli fråga om böter och till och med fängelse. Det gör att du som egenföretagare bör vara mån om att alla dina papper är i ordning innan du lämnar in din deklaration till myndigheterna.

Pensive woman thinking while is using a laptop and looking sideways isolated on a white background

Ett vanligt misstag som många egenföretagare gör är att lämna redovisningen till sista stund. Arbetet som egenföretagare är ofta tidskrävande och ansträngande, vilket gör att det är lätt att skjuta upp på administrativa frågor. Det är istället kontraproduktivt eftersom det betyder att du måste lägga mer tid på din bokföring under stressiga omständigheter för att hinna klart innan sista inlämningsdatum löper ut. Dessutom ökar risken dramatiskt för att du ska begå misstag. Om du bokför alla dina transaktioner och avdrag under årets gång slipper du stressen som bokföring kan föra med sig och du kan vara trygg med att din deklaration stämmer.

Om du inser att bokföringen blir för tuff för att skötas på egen hand finns det alltid möjlighet att ta in hjälp utifrån. Med en extern revisor får du expertassistans och du kan lägga tiden för administrativa frågor på roligare arbetsuppgifter. Nackdelen är förstås att en extern revisor tar en avgift för arbetet, men å andra sidan har du större möjligheter att veta vad som är avdragsgillt och hur mycket du egentligen ska skatta. Det betyder att en revisor ofta betalar sig själv i slutändan. Särskilt företag med mycket in- och utgifter har stor nytta av att en expert får titta på bokföringen.

Det finns gott om papper och dokument som måste redovisas för egenföretagare. Det gäller alltifrån kvitton för representationsmiddagar till utskickade fakturor. Om du vill ha hjälp med att få loss kapital utan att behöva vänta på kundens betalning kan fakturaköp vara något för dig.

Leave a Reply

mts_truepixel