Bokföringstips för nya frilansare

Att arbeta som frilans innebär att du inte är anställd av ett företag, utan du erbjuder dina egna tjänster och driver själv ett eget företag. Vanligt är det att jobba som frilansjournalist, då man till exempel säljer in ett reportage till en tidning och därefter fakturerar tidningen för jobbet. För den som är sugen på att börja jobba som frilans kan själva företagandet verka överväldigande – men det är inte så svårt som det låter.

Enskild firma eller aktiebolag?

Börja med att fundera på hur mycket du kommer att jobba som frilans. Är det heltid eller halvtid? Har du redan uppdragsgivare och en säker inkomst? Många börjar med att starta enskild firma, vilket är en enklare variant av företagande. Men det är även ett alternativ att starta aktiebolag, som är bra för dem som har en större omsättning. Ännu en skillnad är att du måste ha en ekonomisk insättning för att starta aktiebolag.

Lär dig om bokföring

Vilken typ av företag du väljer att starta kommer ha inverkning på hur avancerad din bokföring måste vara. Har du en enskild firma kan du ofta göra din egen bokföring, medan ett aktiebolags bokföring ofta är mer avancerad och många anlitar en redovisningsfirma. Svenska Skatteverket har flera olika föredrag och kurser som de erbjuder gratis för dem som är intresserade av att starta eget företag. Hit kan du gå och lära dig mer om vad du måste göra med din bokföring som såväl enskild firma som ett aktiebolag.

Leave a Reply

mts_truepixel