Sköt din egen deklaration

Vi är många som ibland drabbas av rysningar av obehag när det börjar talas om deklarationer. Kanske för att vi inte är så vana vid att behöva vara noggranna med siffror och för att små misstag kan få ganska allvarliga konsekvenser. Skatteverket informerar på sin hemsida om hur man deklarerar och faktum är att det, i de flesta fall, inte är så svårt att sköta sin egen deklaration. Det är mest vid speciella tillfällen i livet, som när man sålt en bostad som det kan vara mer krävande att deklarera.

Alla kan deklarera

Förr i tiden var det vanligt, även bland privatpersoner, att ta hjälp av en revisor när det drog ihop sig till deklaration. I vårt elektroniska tidevarv är dock information mer lättillgänglig än någonsin och de flesta av oss kan deklarera med hjälp av förtryckta uppgifter och några få klick. Det enda som behövs är en internetuppkoppling. Skatteverkets information är utformad så att vem som helst ska kunna förstå den och deklarera på egen hand. Har man frågor kan man få gratis rådgivning om sin privata deklaration via e-post eller telefon. Att deklarera rätt, genom att dra nytta av möjliga avdrag kan vara väldigt bra, rent ekonomiskt. Det kan till exempel innebära skillnaden mellan ett exklusivt hemmaspa eller att behöva våndas över hur man ska kunna få råd med billiga badkar på begagnatmarknaden. Det faktum att pengar står på spel gör att många känner sig motiverade att ta hjälp av deklarationsproffs. Men det är ganska höga timarvoden man då får vara beredd att betala.

1024px-skatteverket_brev_2008Tänk på detta när du deklarerar

Det finns flera viktiga datum att hålla reda på, att missa något av dem är onödigt och kan kosta pengar i form av förseningsavgifter. Om du har ett eget företag eller behöver spara på kvitton för att kunna göra rätt avdrag är deklarationen en process snarare än ett speciellt tillfälle. Du deklarar löpande under året. Se till att organisera alla relevanta papper och uppgifter på ett effektivt sätt. Då behöver du bara göra en enkel avstämning när det sedan är dags att skicka in deklarationen. Ett annat tips, som vi redan varit inne på, är att utnyttja den resurs som skatteverket utgör. Den information man betalar för om man anlitar en redovisningskonsult eller en revisor finns ofta ganska enkelt tillgänglig. Ställ gärna dina frågor till Skatteverket i god tid, just i samband med viktiga datum kan det vara långa köer. Sköt din deklaration själv så får du grepp om din ekonomi.

Leave a Reply

mts_truepixel