Bokföring för nybörjare

Enligt lag ska alla företag bokföra sina inkomster och utgifter. Detta regleras i Bokföringslagen som är del av Sveriges rikes lag, det vill säga landets lagstiftning. Man ska komma ihåg att bokföring kan vara krångligt om man inte sysslat med det tidigare, och därför kanske det är bättre att ta hjälp av en revisor om man känner sig osäker. Alternativt kan man försöka lära sig grunderna i bokföring så att man kan sköte det själv. Det är otroligt viktigt i ett företag att man håller koll på sina kassaflöden och att man regelbundet tar fram nyckeltal och utvärderar. Nyckeltal som är viktiga är såklart likviditet, vinst och liknande som kan avgöra om företaget är lönsamt eller inte och om det är en positiv utveckling.

Debet och kredit

Bokföring på ett skrivbord

När det kommer till bokföring så handlar det om att man ska bokföra olika händelser som sker i företaget på olika kostnadsställen. Man använder sig av orden debet och kredit för att ange om det är plus eller minus på ett konto. För att göra det enkelt för sig själv så kan man ta olika kurser som till exempel i bokföring eller varför inte en ledarskapsutbildning Stockholm. På så vis kan man sköta sin egen bokföring och därmed spara pengar. När det gäller att driva företag ska man alltid försöka hålla nere kostnaderna.

Sköt bokföringen snyggt

Det är viktigt att man sköter sin bokföring enligt de lagar och regler som finns i bokföringslagen. granskning efter bristfällig bokföring görs ständigt och om man inte sköter sig kan man bli tvungen att betala böter. Det är inte svårt och om man trots allt känner att man inte klarar av det så kan man ta hjälp utav en revisor eller liknande. Oftast kan de hjälpa en till och med på distans.

Leave a Reply

mts_truepixel