Frilans eller ”frilansare” är en person som arbetar utan att ha en fast anställning. Denna arbetsform förknippas främst med journalister och fotografer, men nuförtiden är det en allt vanligare arbetsform för yrkesutövare inom programmering, copywriting, översättning, grafisk formgivning och olika konsulttjänster. En frilans kan verka inom i princip vilket yrke som helst. Dessutom kan du frilansa på olika sätt. Vissa gör det som ett extraknäck medan andra har det som ett heltidsjobb. Att vara frilans ger dig friheten att jobba på olika platser och bestämma över dina arbetstider, men det ställer även krav på hårt arbete och perfektion. Vissa frilansar som ett sidoprojekt för att få en extra inkomst eller för att testa ett projekt innan det är dags att satsa fullt ut. De flesta frilansare väljer att starta eget företag för att kunna fakturera för sina tjänster. Det är dock möjligt att fakturera utan att starta ett företag. Nedan får du information om hur du som frilansare kan fakturera på olika sätt.
Fakturera utan företag
Det går faktiskt att fakturera utan att starta ett företag. Frilans Finans erbjuder möjligheten att smidigt fakturera som privatperson utan att behöva krångla till det med bolagsregistrering. Detta alternativ passar perfekt för dig som har få frilansuppdrag eller av olika anledningar inte vill starta ett företag. En av de vanligaste anledningarna att fakturera på detta sätt är att slippa sköta allt pappersarbete som krävs vid eget företag.
Det fungerar på det sättet att du har ett frilansuppdrag som du vill ta betalt för, men du har inget företag. Istället fakturerar du som privatperson via Frilans Finans. De tar en avgift på 6% och skickar fakturan till kunden. Om kunden inte har några betalningsanmärkningar får du betalt redan inom 1-5 arbetsdagar, annars får du betalt när kunden har betalt fakturan. En av de stora fördelarna är att du som frilansare slipper allt pappersarbete och administration. Frilans Finans tar hand om kontakterna med Skatteverket och allt som har att göra med moms och skatt vilket för många är en stor lättnad. De tar även hand om löneadministrationen, kontakten med kunden samt försäkringar. De bistår även med hjälp vad gäller avdrag. Med andra ord kan du som frilans fokusera helt och hållet på ditt jobb.
Fakturera från ditt eget bolag
Det finns mycket att tänka på om du väljer att vara egenanställd. Att vara egenanställd innebär att du har ett eget företag och att du fakturerar kunden från företaget. De flesta frilansare har enskild firma, även kallad enskild näringsverksamhet, eftersom det är den enklaste företagsformen. Det är enkelt att komma igång och det krävs inget startkapital. En del väljer senare att övergå till aktiebolag och vissa väljer att starta ett aktiebolag direkt. För att starta ett aktiebolag krävs 50 000 kronor i aktiekapital. Som frilans med eget företag måste du sköta bokföringen, redovisa löner och betala arbetsgivaravgifter. På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om de olika bolagsformerna samt vad som krävs i form av ansökning om F-skatt, A-skatt samt om bokföring.