Att tänka på när man anlitar revisor

Om man som egenföretagare inte vill sköta sin bokföring själv, utan hellre betalar för att någon annan ska sköta den åt en, behöver man anlita en revisor. För att man ska få en revisor som man trivs med och känner att man kan lita på är det dock viktigt att inte bara välja första bästa, utan att beakta ett antal aspekter innan man gör sitt val.

En av de viktigaste aspekterna är kanske en av de som är svårast att definiera, och det är helt enkelt personkemin. Som nämndes ovan är det viktigt att man trivs med sin revisor, då man kommer att ha kontinuerlig kontakt med honom eller henne under året, och särskilt mycket kontakt vid bokslut. Man bör därför se till att anlita en revisor som man kommer överens med och som man redan initialt känner att man tycker om. Det enda sättet att avgöra detta är naturligtvis att träffa de revisorer man övervägar att anlita.calculator-1085391_960_720

Vid detta personliga möte kan du också passa på att ta upp vissa andra aspekter som är viktiga hos en revisor. En sådan är till exempel att revisorn är mer eller mindre insatt i just din bransch och de utgifter som är vanliga i branschen, samt vilka särskilda regler som kan gälla för din bransch. En annan aspekt att ta med i beräkningen är hur nära revisorns kontor ligger ditt kontor. Visst kan en stor del av kontakten med revisorn ske via telefon eller via nätet, men det kan ändå vara skönt att veta att man vid behov kan ta sig till kontoret relativt snabbt.

Självklart är också den ekonomiska aspekten viktig att ta i beräkning. Hur mycket en revisor tar i årligt arvode för att sköta bokföringen för samma företag kan variera stort – det kan handla om 10 000 kronors skillnad per år eller mer – varför man alltid bör be om offerter från flera revisorer innan man bestämmer sig.

När du väl har hittat en revisor som passar ditt företag och din personlighet kan du njuta av att ha mer fritid, eftersom mängden pappersarbete du behöver sköta minskar. Då kan du istället ägna mer tid åt sådant du tycker är roligt, till exempel att spela spel online på sidor som Megalotto.com. Kanske kan du på det sättet till och med vinna pengar som täcker revisorns arvode.

Leave a Reply

mts_truepixel