Att sälja sitt aktiebolag

Det finns olika anledningar till att vilja genomföra en avveckling av aktiebolag vilka i sin tur kräver olika tillvägagångssätt. Kanske räcker tiden inte till, kanske har andra intressen tagit över eller så är det dags att göra en exit efter en framgångsrik period som nu går mot sitt slut. Att sälja sitt aktiebolag är oftast den enklaste lösningen och ger säljaren likviditet snabbare än om denne skulle avveckla företaget den långa vägen där själva företaget avregistreras och läggs ned.

Vad skall man tänka på när man säljer sitt bolag?

När man funderar på att sälja sitt bolag så finns det många saker att tänka på. För det första så ska du givetvis ha funderat nog på de andra alternativen som finns. Om det är viktigt för dig att bolagets verksamhet finns kvar så är det så klart vitalt att hitta en köpare som är intresserad av att driva den vidare. Annars kan det finnas möjligheter att hitta köpare som är intresserade av delar av företaget men inte att driva det just så som det drivits av tidigare ägare.

För det andra så skall man göra en grundlig check av en eventuell köpare. Är det en seriös aktör och vilka referenser kan den ge. Kolla noga att de stämmer innan du som säljare går med på att sälja ditt aktiebolag till en okänd privat eller juridisk person.

Fel köpare kan innebära stora konsekvenser för säljaren

Det är viktigt att du kan lita på att köparen uppfyller det denne åtar sig. Som säljare av ett aktiebolag måste man förvissa sig om att man inte står kvar som ansvarig i styrelse eller dylikt efter det att man sålt själva bolaget. Det finns fall där säljaren blir ansvarig för skatt som inte betalas in från det gamla bolaget även om det är sällsynta fall.

Det kanske viktigaste beslutet att ta när man skall avveckla sitt bolag är att om man emotionellt klarar av att se sin verksamhet försvinna. Köparen har, om inte annat regleras i köpekontraktet, rätt att göra vad den vill med befintlig verksamhet vilket gör att du som säljare inte längre har kontroll över ditt livsverk.

Ta kontakt med skatteverket eller privata rådgivare

Funderar du på att sälja ditt aktiebolag så finns det mycket information att hämta hos skatteverket. Vill man ha tips och råd eller hjälp så finns det även mäklare som specialiserat sig på att köpa och sälja aktiebolag. En trygg och erfaren mäklare är ofta uppskattad hjälp under processen. Vill du inte lägga ned så mycket tid själv på att hitta din köpare så finns det gott om alternativ där företag köper upp aktiebolagen. Det är också det enklaste sättet att skaffa sig likviditet snabbt. Behöver du som säljare snabbt pengarna är en direktförsäljning alltid det bästa alternativet.

Leave a Reply

mts_truepixel